Gösta Berlings saga

Mauritz Stillers stumfilmsklassiker Gösta Berlings Saga med Greta Garbo i en av huvudrollerna firar 100 år 2024. Svenska Filminstitutet har under flera års tid arbetat med att restaurera och digitalisera filmen. Filmen har genomgått flera restaureringar genom åren, men denna är den mest omfattande. För denna nya digitala version har material lånats in från fyra olika filmarkiv och utifrån det materialet har en så fullständig version som möjligt satts samman.

Filmen bygger på Selma Lagerlöfs klassiska bok från 1891  med samma namn. Handlingen utspelar sig i Värmland kring sjön Löven i början av 1800-talet och runt herrgården Ekeby.

 

Gösta Berlings saga är full av fest, galenskap, ångest och intriger, brinnande hus, kärlek och slädfärder över isar med jagande vargar. YoJuliet och Jonas Jonasson (bob hund) har djupdykt i dramat för att musikaliskt gestalta filmen. Stråkar, slagverk, sång och synthar samsas i ljudbilden och skapar en spännande clash med den gamla svartvita stumfilmen. Det blir komiskt, vackert och djupt obehagligt i en salig röra. Karnevalsfest utlovas också, liksom smäktande romantik. Allt för att matcha det maffiga, mustiga och märkliga som genomsyrar Gösta Berlings saga. 

Några citat från vår publik:

”Ja herregud” Det var så fantastiskt! Får ni möjlighet att se den så säger jag bara – det var helt unikt! Och med den levande musiken – jag var helt knockad! Jag trodde aldrig i mitt liv att jag skulle vara det med en stumfilm men det var helt otroligt!” Pernilla August, skådespelare och regissör

”Absolut hundra procent fullkomlig MAGI!!! Stumfilmen Gösta Berlings saga med Greta Garbo i en av huvudrollerna till nykomponerad livemusik! Känner mig otroligt lyckligt lottad över att få bära med mig denna unika upplevelse resten av mitt liv!!! Oförglömligt. Musiken gav ett sådant mervärde och fördjupade och berikade filmen till en sådan nivå att stämningen i salongen gick att ta på samtidigt som man på något sätt förflyttades i tid och rum. Vilken enastående komposition och vilken träffsäker leverans av musikerna, tillika kompositörerna. Wow! Alltså WOW!” Johanna Sjöström, chef Borås stad

”Än en gång tack för en fantastisk föreställning i Värnamo förra fredagen. Jag blir alldeles varm när jag tänker på det ni bjöd på i Värnamo.” Peter Fornstam, VD Svenska Bio 

HÄR kan du se några klipp från stumfilmskonserten: 

För bokning av stumfilmskonserten Gösta Berlings saga: Kontakta YoJuliet, kontaktuppgifter finns längst ner på denna sida.

Gunnar Hedes saga

1923 filmatiserades Selma Lagerlöfs älskade klassiker ”En herrgårdssägen” och stumfilmen fick titeln ”Gunnar Hedes saga”.

Filmen handlar om Gunnar som drömmer om att bli musiker. När pappan dör tvingas Gunnar att ta över familjens gård. Plötsligt skadas Gunnar i en olycka och drabbas av psykisk ohälsa. Den föräldralösa Ingrid kämpar för att hjälpa honom tillbaka.

YoJuliet har skapat ny musik till den hundra år gamla filmen vars tema känns lika aktuellt idag som igår.

Efter YoJuliets succé under Värnamo filmhistoriska festival 2023 finns nu möjligheten för dig som vill uppleva Gunnar Hedes saga i ny tappning, att boka oss till din biograf, skola eller teater.

Citat från publiken:

”Mauritz Stilles stumfilm ackompanjeras av duon YoJuliet som med stråkar, sång och slagverk gör historien om den psyksjuke unge mannen och den fattiga fiolflickan brutalt vacker.” Fredrik Strage, Dagens Nyheter april 2023

Praktisk information för arrangörer – gunnar hedes saga

Medverkande: Julia Sandwall, stråk och piano, Yohanna Eek Björnulfson, slagverk och sång samt en ljudtekniker.
Ålder: Från årskurs 8 och uppåt
Längd: 90 min inklusive för- och eftersnack

Max publik: Ingen begränsning
Byggtid: 2.5 h
Rivtid: 1h
Lokal: Biograf, bokas av arrangören eller skolan*.
Teknik: Vi har med oss egen ljudutrustning
Kostnad: 25 000 kr föreställning nummer ett, 10 000 kr föreställning nummer två plus resa, traktamente och eventuellt boende.

Utöver dessa kostnader tillkommer hyreskostnaden för biografen om ca 2000-5000 kr.
Arrangören betalar också kostnaden för hyra av filmen Gunnar Hedes saga (bokas via Filminstitutet, kostnad 400 kr).

Filmen bokas här >

Pedagogiskt material:

För skola finns ett pedagogiskt material. Vi rekommenderar klasser som besöker filmvisningen att läsa boken ”En herrgårdssägen” innan föreställningen. Boken finns även i formatet ”Lättläst”.

Boken finns att läsa digitalt här >

*För hjälp att boka film/biograflokal i Jönköpings Län, kontakta filmutvecklare Helena Sandberg,. helena.sandberg@rjl.se

Övrigt:

Föreställningstiden 90 min består av välkomnande och en introduktion på ca 10 min. Därefter startar filmvisningen och liveframträdandet. Efter filmen har musikerna en ca 10 minuter frågestund med publiken.
Både Julia och Yohanna har lång erfarenhet av att arbeta pedagogiskt och som kulturproducenter.

Ämnen och teman som filmen berör:

• Litteratur – Selma Lagerlöf
• Historia
• Samhällskunskap
• Musik
• Religion och livsåskådning
• Normer, genus och identitet
• Psykologi och psykisk hälsa
• Klassamhällen
• Filmhistoria